Grote herontwikkeling van Veemarkt in Brugge van start

Nieuw stadsdorp ‘BULA’ wordt grootste geothermische project in België

Projectontwikkelaar Global Estate Group blaast de oude Veemarkt in Brugge nieuw leven in en herdoopt deze iconische site tot ‘BULA’. Met een feestelijk lanceringsevent zijn de verdere plannen gisteren officieel voorgesteld en werd tegelijk het startschot gegeven van de bouwwerken en verkoop. Het terrein van ongeveer vijf voetbalvelden wordt omgetoverd tot een duurzaam en future-proof stadsdorp met appartementen, kantoorruimtes, ateliers, handels- en horecazaken. Uitzonderlijk is ook de omvang van de geothermie die voorzien wordt: met 37.500 boormeters is dit het grootste geothermische project in ons land tot nu toe. Een record.

Het grootste geothermische project in België

Uniek aan deze herontwikkeling is de schaal waarop er op duurzaamheid ingezet wordt. BULA wordt namelijk het grootste geothermische project in België. Geothermie is een duurzame en efficiënte techniek waarbij aardwarmte gebruikt wordt om te verwarmen in de winter en te koelen in de zomer. Alle woningen, kantoren, winkel- en horecaruimtes op BULA zullen verwarmd en gekoeld worden met 1 collectieve energiecentrale aangesloten op dit geothermische warmtenet – ook wel een BEO-veld genoemd. Dit geothermisch warmtenet in combinatie met warmtepompen zorgt voor een volledig fossielvrije energievoorziening voor de ganse site.

Concreet zal op de site 250 keer geboord worden tot op een diepte van telkens 150 meter, wat neerkomt op 37.500 boormeters. Dat is een record in België. Hiermee doet BULA beter dan het Provinciehuis in Antwerpen, dat tot nu toe op nummer 1 stond op het vlak van geothermie.

Ook op andere vlakken staat duurzaamheid centraal op BULA. Stroom wordt zoveel mogelijk opgewekt via zonne-energie. Global Estate Group is van plan om een 300-tal zonnepanelen te plaatsen op de daken, goed voor een totaal vermogen van 120 kWp. Verder zijn alle gebouwen BEN (bijna-energieneutraal), worden er groendaken en parkzones aangelegd, zijn er 81 laadpalen in de publieke parking en kan elke privatieve parkeerplaats uitgerust worden met een laadpaal. Er worden ook 8 snellaadpalen ter beschikking gesteld. Autodelen is al enige tijd in opmars en ook in BULA wordt hieraan gedacht, met ruimte voor deelwagens voor inwoners en bezoekers. Dit alles garandeert een milieuvriendelijke leef- en werkomgeving waar de levenskwaliteit voorop staat.

Eigentijdse bestemming

De Veemarkt is een belangrijke historische site in Brugge. In de oude markthal werd van 1952 tot 2019 wekelijks vee verhandeld. In 2019 kocht de Oostkampse projectontwikkelaar Global Estate Group de verlaten site van ongeveer 34.000 m² over met als doel er een bruisend stadsdorp van te maken waar wonen, werken, ondernemen en ontspannen hand in hand gaan. Vandaag wordt officieel het startschot gegeven voor de sloop en aansluitend de bouwwerken van het vernieuwde ‘BULA’.

De transformatie van een iconisch stukje geschiedenis

“De Veemarkt is een iconisch stukje Brugse geschiedenis, en we zijn vastbesloten om met BULA er een eigentijdse bestemming aan te geven die zowel de lokale gemeenschap als bezoekers aanspreekt. De site is ideaal gelegen dicht bij de stad én bij invalswegen, en heeft alle kwaliteiten om een bruisend stukje Brugge te worden. We kijken er erg naar uit om een nieuwe wind te laten waaien op de Veemarkt." - Kathleen Dewulf, CEO Global Estate Group

"De transformatie van de oude Veemarkt naar een levendig stadsdorp getuigt van onze vastberadenheid om ons Brugs erfgoed te koesteren en tegelijkertijd ruimte te bieden voor eigentijdse ontwikkelingen. Met woningen, bedrijven, en recreatieve voorzieningen in een duurzame setting, zal BULA niet alleen de lokale gemeenschap dienen, maar ook nieuwe bezoekers aantrekken. We koesteren ons verleden maar maken tegelijk een belofte voor de toekomst van Brugge als een dynamische en leefbare stad." – Dirk De fauw, burgemeester van Brugge.

Stedelijke en groene pool

Het hart van de site wordt het nieuwe marktplein, 5.400 m² met bijhorend park van 3400 m². Global Estate Group bouwt op het marktplein een moderne markthal in glas en hout. Rondom de nieuwe markthal zal in de toekomst elke week de zondagsmarkt kunnen doorgaan, die overigens ook tijdens de werken zal blijven doorgaan op een tijdelijke marktplein op de site. Rond het marktplein en de groene parkzone komen tien gebouwen waar de verschillende functies zoals wonen, werken, ondernemen, winkelen en ontspannen hun plaats hebben. ​ ​

BULA zal meer dan 150 appartementen tellen, gaande van starterswoningen tot duplexappartementen. Daarnaast voorziet de projectontwikkelaar 3.500 m² handelsruimte, 3 horecaruimtes en in eerste fase een specifieke kmo-zone om 7 ateliers in te richten. Zo krijgen ook lokale ondernemers hun plek in BULA. Verder komt er nog een ondergrondse publieke parking van meer dan 15 000m² met 325 openbare parkeerplaatsen, 120 private garageboxen en een fietsenstalling voor 260 fietsen.

Naast deze stedelijke pool bestaat BULA voor het grootste deel uit een groene pool, want 65% van de site blijft onbebouwd. Er komt niet alleen een grote parkzone met wandel- en fietspaden, maar ook een speelzone, petanquevelden en een fontein. De hele site is ook autovrij.

Unieke mix van oud en nieuw

“Met BULA creëren we een unieke mix van het oude en het nieuwe. Het behouden van de historische waarde van de Veemarkt was essentieel voor ons, maar we wilden er vooral een dynamische en eigentijdse omgeving van maken waar mensen graag vertoeven. Door wonen, werken, winkelen, ontspannen en ondernemen te combineren behouden we de levendigheid en diversiteit die deze plek altijd heeft gekend en ontstaat een sterke verweving met de buurt." – Olivier Salens, architect van BULA